lördag 29 juni 2019

Månadsrapport Juni 2019

Det är inte klokt vad tiden går. Jag fick faktiskt fundera ett varv extra när jag skrev rubriken till detta inlägg. Har Juni redan passerat, näe det kan väl inte stämma, eller?

Jo så är det, vi är snart inne i Juli månad och ingen av oss här hemma har börjat semestern än. Det känns som om halva sommaren redan har passerat och vi är kvar på våra jobb. Kan tänka mig att denna känsla har att göra med att det är ovanligt varmt för att vara Juni, speciellt i södra Frankrike där man njuter av +45 grader i skuggan. Detta är lite för varmt även för oss värmeälskande Snålgrisar, då kroppen helt enkelt inte fungerar så bra när det är så varmt, så det enda man orkar göra är att vara inomhus med AC, eller möjligtvis bada i något svalkande vattendrag. Här hemma har vi runt 25 grader och det är ganska lagom, och et allra bästa är att man kan vara ute efter kl 21 utan att behöva frysa. Dock är myggmedel att föredra.

Inkomster, utgifter och sparande

Hur har det gått för oss under denna månaden rent ekonomiskt? Ja, portföljens värde har backat en del och den insättning jag gjorde på 26000 kr försvann bara på någon dag i minskat portföljvärde. Så är det, det går snabbt både upp och ner ju större portfölj man har och det gäller att ha nerver att se kanske 100000 kr försvinna vid en nedgång om man sitter på några miljoner i totalt värde. Jag har studerat våran diversifiering, och vi har tappat när det gäller råvaror och verkstad (med övervikt i bank och finans), så kanske är det dags att öka lite i t.ex. Investor, som är ett väldigt trevligt investmentbolag. Man ska alltid ha en bra diversifiering då det minskar den totala risken i din aktieportfölj. Vi har i skrivande stund 15% industri men över 30% i bank och finans (dock inkluderat amerikanska BDCs och CLOs), och nordiska banker har inte varit speciellt roliga att äga på senare tid, mycket pga penningtvättsrykten. Nåväl, låt oss titta på inkomster och utgifter via ett Sankey-diagram.


Det har varit tämligen små variationer jämfört med föregående månad. På inkomstsidan har jag fått löneförhöjning retroaktivt för några månader, samt årets semesterersättning. Vi har dragit över budget på mat-sidan mest pga ett midsommarfirande där vi räknade med mycket folk, men som fick bantas rejält pga sjukdomar, både hos oss och gästerna. Övrigt-posten belastades med 1000 kr till höstens simskola. Vi har fortsatt en strategi med minimala amorteringar och maximala investeringar, vilket vi kommer att fortsätta med så länge räntan är så låg som den är. Även vår aktieportfölj är belånad, men i skrivande stund endast 3,2%, så här finns det utrymme för extra investeringar om det skulle bli svajigt på marknaden.

Pengamaskinen

Vi har gjort en del inköp under månaden som gått, vilka jag skrev om i föregående inlägg. Sedan dess har jag införskaffat 100 aktier i Nobina, som presenterade en fin rapport. Jag har fortsatt valt att hålla mig utanför H&M, vilket man såklart får äta upp när de rusar 15% under två dagar. Men jag tror dock att de även i fortsättningen kommer att ha det kämpigt, och denna tjurrusning mer liknar en glädjeyra och köpare som greppar efter halmstrån, ty rapporten inte var så pass positiv som ökningen ger sken av. Nej, jag håller mig även i fortsättningen borta från all detaljhandel bortsett från dagligvaror. 


Utvecklingen har gått nästan sidledes under månaden, vi har missat de rusningar som skedde mest pga att banksektorn har tyngt, samt att portföljen som sådan inte är byggd för att "sticka iväg" vare sig upp eller ner, utan ska hålla en förhållandevis låg volatilitet. På året ligger vi ändå 14,28% upp vilket får anses vara godkänt.

Vi fick en fråga från en läsare om varför vi har hela 200 000 kr i kontaktbuffert. Svaret är att vi vill ha ett ganska stort utrymme både för att investera samt om vi skulle vilja hitta på något spontant roligt, som t.ex en restresa till hösten. Då är det bra om det finns kapital att ta av. Dessutom, skulle det komma någon sorts depression framöver är det ofta de som sitter på mycket kapital som kan göra de största klippen. Med detta sagt kommer vi inte att fylla på något mer över 200000 kr, utan att överflöd kommer att gå in till pengamaskinen. Bufferten kommer antagligen att sina under året vare sig man vill eller inte, när någon vitvara går sönder eller något oförutsett inträffar. Jag har t.ex. väntat alldeles för länge med att byta ut mina repiga glasögon, och bara detta verkar kosta runt 4000 kr med synundersökning och nya bågar. Det finns många hål att stoppa pengar i, den saken är säker.

Till sist vill jag tipsa om att Avanza nu visar rapporter, utdelningar och lite mer företagsinformation även för amerikanska bolag. Det är mycket text de har kört igenom Google Translate, så översättningarna kan vara lite sisådär, men det är ändå en väldigt trevlig nyhet.

Hur stor kontantbuffert har du, och hur resonerar du kring val av dess storlek?

15 kommentarer:

 1. Hej Snålgrisen!
  Bra jobbat som vanligt och fina pengar in i familjens kassa.

  På tal om buffert så skulle jag säga att vi har ca 60 000 i kontanter som går att få tag på inom någon dag, om det skulle krisa.

  Det är pengar som är öronmärkta till buffert, bil,resa, renovering osv.

  Tycker det räcker mycket väl men kan säkert bli lite mer framöver, främst då resa och renovering lär växa utan uttag under 2019.

  Måste vara skönt med en sådan buffert, kommer det bra lägen så är du redo :)

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan där Pappa betalar och tack för kommentar!

   Ja det är helt okej pengar och det är en stor fördel när vi kan lägga ihop våra gemensamma löner. Hade jag kämpat med detta själv hade det gått betydligt långsammare.

   Ja det är skönt med en sån buffert när man har hus, det är dumt att låna till ny tvättmaskin. För renoveringar eller utbyggnader som faktiskt ger ett ökat värde kommer vi antagligen att låna.

   Radera
 2. Hej!
  Jag undrar lite om norsk källskatt på KF hos Avanza. Dras det 15% eller 25%? Hur mycket får man tillbaka efter några år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carl och tack för kommentar!

   Ja reglerna för detta har ändrats vilket jag skrev om för någon månad sedan. Det kommer antagligen att dras 25% för alla som inte fyllt i ett dokument och skickat det till Avanza. Läs mer här:
   https://www.avanza.se/kundservice.html/1634/hur-paverkas-jag-av-de-nya-norska-skattereglerna-som-trader-i-kraft-1-januari-2019/150f050b-beed-496b-ded5-8e9e2055bbfc?phrase=norge

   Radera
 3. Jag kan tipsa om Smart Eyes för nya glasögon. Har själv usel syn, men där kan jag köpa glasögon med bästa brytningsindex ( = tunnast möjliga glas) för 1 500.- . Dock inte märkesbågar, men det bryr sig väl knappast en Snålgris om? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Tinga och tack för kommentar!
   Jag ska absolut kolla upp detta. Nej bågarna bryr jag mig inte så mycket om, det viktiga är att de sitter bra. Detta kan ju vara en nackdel med att handla på nätet, det är svårt att prova saker i förväg. Av 10 kläder Fru Snålgris beställer på nätet kanske 3 av dessa måste returneras pga att de var fel storlek.

   Radera
  2. Smart Eyes (såg nu att de skriver smarteyes själva) har fysiska butiker, så det är alltså inte en nätbutik. Skulle själv aldrig handla glasögon utan att ha möjlighet till justering i butik! Såg nu att de dessutom har rea (upp till 75%) på bågar, så man kan komma undan med så lite som 625.- för ett par brillor.

   Radera
 4. Hallå Snålgrisen! Kollar omkring bland intressanta bolag och såg idag att Ares gjort någon affär och kanske är det pga av denna som utdelningen sänks en faktor 10, dvs ner till $0.04 per kvartal. Riktigt surt... Har även en fråga, källskatten för Usa aktier, vad är den, 15 eller 30%?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Kalkyl!

   Var har du läst att de (ARCC) skulle sänka sin utdelning? De är ett av de största BDC-bolagen i USA och att de skulle på en affär sänka sin utdelning så pass låter otroligt osannolikt.

   Källskatten är 15%

   Radera
 5. Hallå igen, på Avanza, ser lite skumt ut och där anges 0.02$ till nästa utdelning. Googling gav 0.06$ redan för 28/6 utdelning samt tal om sänkning med 85.7%. Blir inte helt klok på vad som faktiskt är sant.
  Angående frågan om kälskatten har det fluktuerat både 15 o 30% senaste tiden bland bloggare, jag själv har förstått 15% men ville kolla med dig som får svart på vitt på dina utdelningar o källskatter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena. Har fått diverse märkliga siffror på Avanza sedan de uppdaterade sina system med data för amerikanska bolag. Litar inte på dessa för en sekund. Bästa källan jag vet är www.dividend.com samt seeking alpha

   Radera
 6. Hej igen. Dividend.com säger samma dock, 0.02$ 30/9 o då vad jag kan se blir da runt 6.6% baserat på 18$ i kurs och 2018-10 till 2019-09 har då delat ut 1.2$. Reagerade på sänkning från 0.4$ till 0.02$ på sista utdelningen i perioden, runt 6.6% da då. Tolkar du det på samma sätt eller har jag missat nåt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De verkar köra några bonusutdelningar senare i år, kan det vara dessa du misstar för reguljära kvartalsutdelningar?

   Radera

 7. Detta meddelande är avsett för anställda, handlare, jordbrukare och företagare som behöver ekonomiskt stöd för att lyckas. Få våra olika lånerbjudanden, kredit med mycket enkla villkor med en ränta på 3% per år. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionernas säkerhet och du har möjlighet att få tillgång till din kredit med 72 timmars garanti. Så vänligen kontakta oss för mer information, tack.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com

  SvaraRadera
 8. Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick min hsnabd tillbaka med hjälp av en stor man som heter baba Amiso. Jag heter Alice Lucas, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp online och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr.Amiso kan hjälpa till att få tillbaka artiklar snabbt. Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då han gjorde en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa till mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr.Amiso. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Amiso verklig och kraftfull stångskärare att jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller din man flyttade till en annan kvinna, vill känna igen i världen eller cancerfrågan, vill gifta sig med älskaren efter ditt val eller skilsmässor, hälso- eller äktenskapsproblem, jobbfrämjande och framgång, vad som helst, gör inte ge upp, inte mer gråta, kontakta denna kraftfulla stavning nu. Här är hans personliga e-postadress på: herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera