lördag 1 juni 2019

Månadsrapport Maj 2019

Hujedamig vad tiden flyger iväg. Nu är vi redan inne i den första sommarmånaden, men tittar man ut genom fönstret ser det inte lika inbjudande ut. Det ä 12 grader varmt och grådisigt med lite dimma. Vad är detta för sommar? Vädret har under de senaste veckorna varit väldigt nyckfullt med ömsom sol och ömsom kyla, blåst och regn. Att planera aktiviteter efter vädret är i princip helt omöjligt, vilket nog är det jag gillar sämst med det svenska vädret. Att man inte vet om det ska vara 25 grader eller 15 grader under en vanlig sommardag.

Maj månad har inte bjudit på några direkta överraskningar om man ser till pengar och ekonomi. Jag har inte fått reda på något mer om löneförhöjningen, då samtal fortfarande verkar pågå med övriga medarbetare. Fru Snålgris har även hon haft ett lönesamtal, men där verkar det dröja fram till hösten innan de får besked. Som vanligt lär det bara vara småsmulor vi får, knappt så att man håller jämna steg med inflationen på sina 2%. Det är få förundrat att verkligen lyckas höja sin lön rejält, och detta har jag endast lyckats med en gång, när jag fick reda på att våra konkurrenter betalade personer likvärdiga med mig ca 10000 kr mer i månadslön. Då hade jag 29000 kr som programmerare med 10 års erfarenhet, men efter ganska hårda förhandlingar fick jag upp lönen till 36000 kr med 4000 kr i bonus för det pågående uppdraget. Man ska alltid ha koll på omvärlden, men samtidigt inte hugga efter orimliga löner. Idag ligger jag på 43000 kr i månadslön, och i Stockholm hade jag lätt fått upp den till 55000 kr, men här nere i södra Sverige finns inte samma stabilitet i uppdrag, vilket gör att vårat företag måste spara lite i ladorna, för att jag ska kunna sitta några månader "på bänken" om man inte lyckas med att hitta något nytt uppdrag.

Nog om löner, hur har det nu gått med våra finanser under denna månaden? Låt oss se efter:

Inkomster och utgifter

Vi har haft ganska ordinära inkomster och utgifter, nedan visas hur pengarna flödar i ett Sankey-diagram. Vi fyller på i våran buffert, då den stundande sommaren alltid brukar kosta pengar i form av diverse aktiviteter. I skrivande stund ligger vår kontantbuffert på ca 194000 kr. Det är dessutom alltid bra att spara i ladorna inför eventuellt skakigare tider.Utdelningar

Som ni ser i diagrammet ovan har vi fått ganska hyfsade utdelningar på 19975 kr. Detta har varit möjligt genom att nedanstående företag har valt att ge bort en del av sitt överskott till oss:Det som inte syns i diagrammet ovan är att HiQ delade ut ca 2500 kr via en aktiesplit. Detta är ett litet otyg och gör att statistiken hos Avanza kan bli missvisande om du har många företag som gör på detta sätt för att dela ut pengar. Som jag har förstått det är det av skattetekniska skäl och gynnar främst utländska investerare, alltså ingenting som kreti och pleti behöver bry sig om.

Pengamaskinen

Hur har det då gått för vår kära pengamaskin. Det går ju som bekant upp och ner på börsen, och maj har varit en skakig månad, med både toppar och dalar. Under några dagar lyckades vi nå över 2,4 miljoner kronor, men lyckan var kortvarig och vi har därefter tappat ca 60000 kr då börsen har varit ovanligt nervös de senaste dagarna. Det blir ju inte bättre av Dagens Industri och deras skräckrubriker där de verkar tro att den svarta måndagen står för dörren. Det borde vara förbjudet att hetsa småsparare på det sättet. Kanske det går att polisanmäla dem för hets mot folkgrupp? Jag är tämligen sugen på detta, eller i alla fall skicka ett riktigt surt mail till ansvarig redaktör. Nåväl, så här har det gått under maj, vi håller oss ovanför index denna gången, främst på grund av ett ökat innehav av defensiva preffar och låg andel verkstad och industri, vilket verkar vara de segment som påverkas mest av Trumps nya tullar.


Vi har även gjort några små inköp där vi fyllt på lite i Nordea samt även ett nytt innehav i form av Sagax D. Vid dystrare tider passar det bra med aningen mer defensiva innehav. Vi har även sålt Oriflame, då den stack upp hela 35% en dag vilket gjorde att vi med utdelningar inräknade gick någon tusenlapp med vinst på den affären. Sålde du dina Oriflame?

Vi Snålgrisar ser fram emot lite ledighet, då de senaste veckorna har varit väldigt intensiva med mycket jobb, lite sjukdom och ett hus och trädgård som behöver väldigt mycket kärlek och omsorg. En liten glädjande nyhet är att vi fick vårat hus värderat gratis av Länsförsäkringar, och värdet har tydligen ökat med 250000 kr sedan senaste värderingen. Det var positiva nyheter för oss som verkligen inte bor i någon storstad. Kanske har folk visat ett ökat intresse av att bo på landet?

Jag följde även EU-valet med spänning och det fanns några små glädjeämnen där, främst var det väl att Socialdemokraterna tappade någon procent, Miljöpartiet tappade hela 5% och SD och Moderaterna och KD fick finfina siffror. Jag retar mig något enormt på den retorik som sossarna har kört med när de hellre pratar om andra partier än sina egna. Lägg ner för f-n. Detta prat om rasistiska och främlingsfientliga partier är lika omodernt och otidsenligt som en gammal tjock-tv. Det verkar som om väljarna till sist har genomskådat detta, då sossarna tappar stort även inom LO, deras sista starka fäste. De har dock hittat en ny väljasbas, nämligen de s.k. "nysvenskarna", där ett område någon mil från där vi bor detta klientel, och där var det 85% som röstade rött. Man ska inte bita den hand som föder en, sägs det ju. kanske SSU i Malmö är en försmak av hur det "nya S" kommer att se ut. Jag ryser...

Ut i sommarsolen med dig nu, om du bor på en plats där sommaren har letat sig fram! Vi tar nya tag och gör ett sista kraftryck innan semestern står för dörren.

11 kommentarer:

 1. Ser några bekantingar i din utdelningar. Resurs, Ocean Yield mfl. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Investeralitemera! Tack för kommentaren!

   Ja Resurs holding är ett av mina nyaste innehav, och Ocean Yield ett av de äldsta. Båda två tror jag är bra aktier för utdelningsinvesterare. Kanske dags att passa på att fylla på när de dippar?

   Radera
 2. Hallå! Tackar för ett som vanligt läsvärt inlägg! Får också gratulera till ett utomordentligt härligt pengaflöde, risk för översvämning nästan ju! Trädgård ja, det gäller nog att gilla trädgård om man har en. Har idag, plus en massa annat, hunnit med att både klippa gräset och klippa häcken.

  Ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan där Professorn och tack för kommentar!

   Ja pengarna flödar in fint varje månad, inte i klass med de värsta spelarna men det är väldigt stadigt och stiger lite varje år. I juni kommer dessutom semesterersättningen, som tyvärr går åt till restskatten.

   Det tar tid att sköta en trädgård, även om vi inte är jättepedantiska av oss. Har plockat 5 hinkar maskrosor under helgen så nu ser det lite bättre ut. Saknar dock Stroller Kombi som tog kål på det mesta i ogräsväg, nu får man ligga på alla fyra och rycka, betydligt tråkigare.

   Grannen håller på med ett poolbygge, det är inte utan att man blir lite avis, då vi har en bra bit till närmaste badsjö. Dock har de tre barn så jag kan förstå att med global uppvärmning, dålig vattenkvalitet i sjöar och hav samt den svalka en pool ger så kan det te sig som en bra investering. Ingen aning om hur den är finansierad, men den dagen vi kan plocka ut 25" i månaden i utdelningar, kanske det blir en pool här hemma också.

   Radera
 3. Hej
  Ursäkta mig, men bara för att berätta att vi är ett lokalt företag och vi erbjuder pengar lån till alla seriösa och ärliga människor för att öka sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
  För mer information, vänligen kontakta oss via e-post eller WhatsApp.

  Epost: simondurochefort@gmail.com
  WhatsApp: ' 33756949346 '

  SvaraRadera
 4. Behöver du brådskande lån ?
  Du har svårt att lösa dina olika problem; att starta ditt eget företag Privata och offentliga företag; bönder och andra. Inga bekymmer, bygg ditt liv genom våra olika låneerbjudanden på 72 timmar, snabb kredit och garanterat upp till 10.000.000. Våra villkor är mycket enkla för alla seriösa och ärliga människor som kan återbetala det med en ränta på 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Kontakta oss för mer information.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera
 5. Den som läser detta vittnesmål idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Göran Jörgen och är från stockholm, men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en vacker fru. Något hemskt hände med min familj, jag tappade jobbet och min fru lämnade mitt hus eftersom jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen. henne och mina barn vid den tidpunkten. Jag lyckades i nio år, ingen fru stödde mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon hindrar mig från att prata med henne. Jag försöker prata med hennes vän och hennes familj men jag vet fortfarande att någon kan hjälpa mig och jag har skickat begäran senare till så många företag, men ändå ring inte mig, förrän en trogen dag kommer att jag aldrig kommer att glömma i mitt liv . När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade alla mina svårigheter och han berättade för mig om en bra man som hjälpte honom att få ett bra jobb på Coca cola-företaget och han berättade för mig att det var en caster-charm, men jag är en person som aldrig tror på trollformler, men jag bestämde mig för att prova och Drosagiede instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra i dessa tre dagar av lunchen. Jag följer alla anvisningar och gör vad han bad mig göra bra. Drosagiede se till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter det underbara arbetet Drosagiede. Min fru ringer till mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon sa till mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar ett företag som jag har skickat mitt tackbrev kallat, nu är jag den föredömliga företagschefen här i USA. Jag rekommenderar att om du har några problem skickar du ett meddelande till detta e-postmeddelande: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 och du kommer att få det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas bort från dig. Jag önskar dig det bästa.

  SvaraRadera
 6. Om din bank säger nej till dig för ett lån, finns det en originalplats där du kan få ett originalt lån. Jag skulle vilja rekommendera denna organisation som jag hittade online för dem som seriöst letar efter ett snabbt lån för att lösa ett brådskande problem. Jag fick ett lån från dem som jag brukade starta mitt företag och jag använde de andra för att renovera mitt hus. Jag fick ett lån från dem för några månader sedan. Jag rekommenderar dem för dig eftersom det finns så många falska låneföretag online. Jag riktades till dem av min bror som också fick ett lån från dem. Innan jag kontaktade dem för ett lån gjorde jag också en hel del forskning om dem och fann att de verkligen är originella och legitima företag. De är inte som andra företag som är falska. Så jag sökte ett lån utan säkerhet hos dem. Ingen garanti behövs och det finns inga dolda kostnader. Deras låneprocess så snabbt och enkelt. Men du måste kunna övertyga dem om att du kommer att betala tillbaka deras lån. Jag skulle vilja föreslå att om du är i behov av lån kan du snabbt kontakta deras e-post nu: (islamicloanempowerment@gmail.com)

  Jag lovar att du inte kommer att ångra att ansöka om ett lån hos dem.

  SvaraRadera

 7. Detta meddelande är avsett för anställda, handlare, jordbrukare och företagare som behöver ekonomiskt stöd för att lyckas. Få våra olika lånerbjudanden, kredit med mycket enkla villkor med en ränta på 3% per år. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionernas säkerhet och du har möjlighet att få tillgång till din kredit med 72 timmars garanti. Så vänligen kontakta oss för mer information, tack.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com

  SvaraRadera
 8. Hej herr fru
  När man står inför ett problem är det alltid en lösning.
  Jag är en specifik långivare, specifik och seriös.
  Jag erbjuder finansiella lån på 5 000 till 8 000 000 euro till alla seriösa människor som verkligen behöver det, med en ränta på 3% per år. Jag är tillgänglig för att tillfredsställa mina klienter inom två dagar efter mottagandet av begäran.
  Om du är intresserad, tveka inte att kontakta mig på min e-post: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

  SvaraRadera
 9. Är du trött på att leta efter lån och bolån, eller har du ständigt blivit avvisad av banker och andra finansiella institutioner eller ett mikrofinansieringssystem. Med detta vill vi informera dig med 100% garanti om att vi erbjuder lån av valfritt belopp till en ränta på 2% per månad. Vi tillhandahåller LÅN för affärsutveckling. konkurrensfördel/verksamhetsexpansion. Se till att vi är certifierade, pålitliga, pålitliga, effektiva, snabba och dynamiska. och deltagande finansiär för fastigheter och all form av företagsfinansiering, vi tillhandahåller långfristiga lån på max två till femtio år och alla räntor samt beräknar och möjliggör årlig betalning E-post: loancreditinstitutions00@gmail.com .

  Vi erbjuder följande typer av lån och mycket mer;

  * Personliga lån (lån utan säkerhet)
  * Företagslån (lån utan säkerhet)
  * Konsolideringslån
  * Kombinationslån
  * Renovering

  För att kontakta för lånesökning vänligen svara med ditt e-post-ID så att jag kan skicka mer för ditt godkännande
  Tack, kontakta oss via e-post: loancreditinstitutions00@gmail.com
  ring eller WhatsApp: +393512114999

  SvaraRadera