lördag 1 juni 2019

Månadsrapport Maj 2019

Hujedamig vad tiden flyger iväg. Nu är vi redan inne i den första sommarmånaden, men tittar man ut genom fönstret ser det inte lika inbjudande ut. Det ä 12 grader varmt och grådisigt med lite dimma. Vad är detta för sommar? Vädret har under de senaste veckorna varit väldigt nyckfullt med ömsom sol och ömsom kyla, blåst och regn. Att planera aktiviteter efter vädret är i princip helt omöjligt, vilket nog är det jag gillar sämst med det svenska vädret. Att man inte vet om det ska vara 25 grader eller 15 grader under en vanlig sommardag.

Maj månad har inte bjudit på några direkta överraskningar om man ser till pengar och ekonomi. Jag har inte fått reda på något mer om löneförhöjningen, då samtal fortfarande verkar pågå med övriga medarbetare. Fru Snålgris har även hon haft ett lönesamtal, men där verkar det dröja fram till hösten innan de får besked. Som vanligt lär det bara vara småsmulor vi får, knappt så att man håller jämna steg med inflationen på sina 2%. Det är få förundrat att verkligen lyckas höja sin lön rejält, och detta har jag endast lyckats med en gång, när jag fick reda på att våra konkurrenter betalade personer likvärdiga med mig ca 10000 kr mer i månadslön. Då hade jag 29000 kr som programmerare med 10 års erfarenhet, men efter ganska hårda förhandlingar fick jag upp lönen till 36000 kr med 4000 kr i bonus för det pågående uppdraget. Man ska alltid ha koll på omvärlden, men samtidigt inte hugga efter orimliga löner. Idag ligger jag på 43000 kr i månadslön, och i Stockholm hade jag lätt fått upp den till 55000 kr, men här nere i södra Sverige finns inte samma stabilitet i uppdrag, vilket gör att vårat företag måste spara lite i ladorna, för att jag ska kunna sitta några månader "på bänken" om man inte lyckas med att hitta något nytt uppdrag.

Nog om löner, hur har det nu gått med våra finanser under denna månaden? Låt oss se efter:

Inkomster och utgifter

Vi har haft ganska ordinära inkomster och utgifter, nedan visas hur pengarna flödar i ett Sankey-diagram. Vi fyller på i våran buffert, då den stundande sommaren alltid brukar kosta pengar i form av diverse aktiviteter. I skrivande stund ligger vår kontantbuffert på ca 194000 kr. Det är dessutom alltid bra att spara i ladorna inför eventuellt skakigare tider.Utdelningar

Som ni ser i diagrammet ovan har vi fått ganska hyfsade utdelningar på 19975 kr. Detta har varit möjligt genom att nedanstående företag har valt att ge bort en del av sitt överskott till oss:Det som inte syns i diagrammet ovan är att HiQ delade ut ca 2500 kr via en aktiesplit. Detta är ett litet otyg och gör att statistiken hos Avanza kan bli missvisande om du har många företag som gör på detta sätt för att dela ut pengar. Som jag har förstått det är det av skattetekniska skäl och gynnar främst utländska investerare, alltså ingenting som kreti och pleti behöver bry sig om.

Pengamaskinen

Hur har det då gått för vår kära pengamaskin. Det går ju som bekant upp och ner på börsen, och maj har varit en skakig månad, med både toppar och dalar. Under några dagar lyckades vi nå över 2,4 miljoner kronor, men lyckan var kortvarig och vi har därefter tappat ca 60000 kr då börsen har varit ovanligt nervös de senaste dagarna. Det blir ju inte bättre av Dagens Industri och deras skräckrubriker där de verkar tro att den svarta måndagen står för dörren. Det borde vara förbjudet att hetsa småsparare på det sättet. Kanske det går att polisanmäla dem för hets mot folkgrupp? Jag är tämligen sugen på detta, eller i alla fall skicka ett riktigt surt mail till ansvarig redaktör. Nåväl, så här har det gått under maj, vi håller oss ovanför index denna gången, främst på grund av ett ökat innehav av defensiva preffar och låg andel verkstad och industri, vilket verkar vara de segment som påverkas mest av Trumps nya tullar.


Vi har även gjort några små inköp där vi fyllt på lite i Nordea samt även ett nytt innehav i form av Sagax D. Vid dystrare tider passar det bra med aningen mer defensiva innehav. Vi har även sålt Oriflame, då den stack upp hela 35% en dag vilket gjorde att vi med utdelningar inräknade gick någon tusenlapp med vinst på den affären. Sålde du dina Oriflame?

Vi Snålgrisar ser fram emot lite ledighet, då de senaste veckorna har varit väldigt intensiva med mycket jobb, lite sjukdom och ett hus och trädgård som behöver väldigt mycket kärlek och omsorg. En liten glädjande nyhet är att vi fick vårat hus värderat gratis av Länsförsäkringar, och värdet har tydligen ökat med 250000 kr sedan senaste värderingen. Det var positiva nyheter för oss som verkligen inte bor i någon storstad. Kanske har folk visat ett ökat intresse av att bo på landet?

Jag följde även EU-valet med spänning och det fanns några små glädjeämnen där, främst var det väl att Socialdemokraterna tappade någon procent, Miljöpartiet tappade hela 5% och SD och Moderaterna och KD fick finfina siffror. Jag retar mig något enormt på den retorik som sossarna har kört med när de hellre pratar om andra partier än sina egna. Lägg ner för f-n. Detta prat om rasistiska och främlingsfientliga partier är lika omodernt och otidsenligt som en gammal tjock-tv. Det verkar som om väljarna till sist har genomskådat detta, då sossarna tappar stort även inom LO, deras sista starka fäste. De har dock hittat en ny väljasbas, nämligen de s.k. "nysvenskarna", där ett område någon mil från där vi bor detta klientel, och där var det 85% som röstade rött. Man ska inte bita den hand som föder en, sägs det ju. kanske SSU i Malmö är en försmak av hur det "nya S" kommer att se ut. Jag ryser...

Ut i sommarsolen med dig nu, om du bor på en plats där sommaren har letat sig fram! Vi tar nya tag och gör ett sista kraftryck innan semestern står för dörren.

5 kommentarer:

 1. Ser några bekantingar i din utdelningar. Resurs, Ocean Yield mfl. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Investeralitemera! Tack för kommentaren!

   Ja Resurs holding är ett av mina nyaste innehav, och Ocean Yield ett av de äldsta. Båda två tror jag är bra aktier för utdelningsinvesterare. Kanske dags att passa på att fylla på när de dippar?

   Radera
 2. Hallå! Tackar för ett som vanligt läsvärt inlägg! Får också gratulera till ett utomordentligt härligt pengaflöde, risk för översvämning nästan ju! Trädgård ja, det gäller nog att gilla trädgård om man har en. Har idag, plus en massa annat, hunnit med att både klippa gräset och klippa häcken.

  Ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan där Professorn och tack för kommentar!

   Ja pengarna flödar in fint varje månad, inte i klass med de värsta spelarna men det är väldigt stadigt och stiger lite varje år. I juni kommer dessutom semesterersättningen, som tyvärr går åt till restskatten.

   Det tar tid att sköta en trädgård, även om vi inte är jättepedantiska av oss. Har plockat 5 hinkar maskrosor under helgen så nu ser det lite bättre ut. Saknar dock Stroller Kombi som tog kål på det mesta i ogräsväg, nu får man ligga på alla fyra och rycka, betydligt tråkigare.

   Grannen håller på med ett poolbygge, det är inte utan att man blir lite avis, då vi har en bra bit till närmaste badsjö. Dock har de tre barn så jag kan förstå att med global uppvärmning, dålig vattenkvalitet i sjöar och hav samt den svalka en pool ger så kan det te sig som en bra investering. Ingen aning om hur den är finansierad, men den dagen vi kan plocka ut 25" i månaden i utdelningar, kanske det blir en pool här hemma också.

   Radera
 3. Hej
  Ursäkta mig, men bara för att berätta att vi är ett lokalt företag och vi erbjuder pengar lån till alla seriösa och ärliga människor för att öka sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
  För mer information, vänligen kontakta oss via e-post eller WhatsApp.

  Epost: simondurochefort@gmail.com
  WhatsApp: ' 33756949346 '

  SvaraRadera