onsdag 6 december 2017

En tidig julklapp

Nu har väl alla fått upp sina ljusstakar, stjärnor och för de som har trädgårdar en massa ljusslingor och annat trevligt. Julen är onekligen på väg, och så med stormsteg. På söndag är det julkonsert i kyrkan närmast där vi bor, och på förskolan är det förberedelser för luciatåg och sen någon dag senare blir det julpyssel med hela familjen.

Julklappar av det hårda slaget har vi i släkten avvecklat. Det är barnen som får några klappar var, men de är för det mesta riktigt bra planerade, det är alltså inte en docka till den som redan har 8 stycken. De flesta släktingar kommer dock med sina röda kuvert med hjärtan och änglar på som innehåller några slantar till barnen, vi vuxna köper ingenting till varandra. Herr Snålgris brukar dock bidra med lite (stark)glögg-kalas som är väldigt uppskattat och som dock brukar skicka några äldre släktingar till John Blund aningen för tidigt...

Igår presenterade Clas Ohlsson sitt resultat, och det var inga muntra siffror. Resultatet var några miljoner lägre än förväntat, och aktien gjorde ett riktigt svanhopp söderut. Hela -15% blev det innan börsen till sist stängdes. Jag har försökt luska fram om det är så illa som marknaden tycker att det är, och min högst ovetenskapliga slutsats är att det kändes som en mild överreaktion, då man har en ny VD i form av Lotta Lyrå, rejäla åtstramningsprogram på gång samt haft lite motgångar med valutor. Således blev det ett köp! Jag lyckades dock inte pricka in den absoluta botten då jag inte hade vare sig telefon eller dator tillgänglig under eftermiddagen, men hyfsat nära kom jag ändå:Varför köpte jag detta bolag då? Många förutspår ju en sakta men säker butiksdöd, och det märks på de amerikanska REITs jag har provköpt som hyr ut B och C klassade köpcentrum, och som på senare tid har vänt långt söderut de också, senast var det CBL som sänkte sin utdelning och vips gick den aktien -20% utan tecken på återhämtning. Sears är nära konkurs och kommer förmodligen att kasta in handduken på något sätt under 2018. Vi får se vad som händer med Clas Ohlsson framöver, kommer de att fortsätta söderut, eller blir det rekyl uppåt efter tillfällig skrämselhicka?

Herr Snålgris tror fortfarande på Clas Ohlsson. De har ett omfattande åtgärdsprogram på gång och den nya VD:n har precis blivit varm i kläderna. Aktien ingår i Avanzas Superlån, och vågar Avanza ha den som säkerhet för sina lån är det nog knappast skräp. Som grädde på moset delar de ut i September, som är en riktigt svag utdelningsmånad för oss. Får de bara ordning på sina kostnader och kan utveckla sina försäljningskanaler finns det gott hopp om att de ska finnas kvar och leverera under många år framöver. Jag tror på 100 år till med Clas Ohlsson om de har förmågan att utveckla och anpassa sig till framtiden.

Hur gör du med Clas Ohlsson?

21 kommentarer:

 1. Tja Snålgrisen,

  Det är starkt att köpa när alla skriker sälj, ofta lönar det sig. Jag avstår däremot Clas Olsson. Har inte köpt innan just pga av rädslan för det här. Jag tror inte Clas Olsson är ett dåligt bolag eller att de kommer klara det sämre än andra men jag tror att det finns en risk att den digitala konkurrensen ökar och speciellt från lågprisleverantörer och den prispress som uppstår. Speciellt ju längre tiden går, många äldre handlar inte på nätet men nästan alla unga gör det. När man väl börjat handlat på nätet är min erfarenhet att det går fort att övergå dit till största del för att utbudet är så mycket större och priserna lägre, tyvärr.

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen!

   Ja det är långt ifrån ett självklart val, och idag rasade kursen ytterligare 2 %. Dock tror jag det kommer att finnas utrymme för fysiska affärer under lång tid framöver, frågan är ju om CO kommer att bli en av dem som lyckas anpassa sig och finnas kvar. Den som lever får se.

   Kan ju vara väl värt att nämna att jag inte gick in med några större belopp, utan det är en chansning helt enkelt. Om ett år får vi se om det var en lyckad sådan. CO utgör nu 0,8% av totala portföljvärdet.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) bindande stavning
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
   9) vill tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Jag behåller mina aktier. Några tycker att det är dumt, eftersom de ligger på en gammal depå(!) men jag har haft dem i över 20 år och har inte behov av pengarna just nu. Känns dumt att sälja av bara för att skattmasen ska få en stor del.

  Men tror ni verkligen att CO kommer att lägga ner? Blir det inte ramaskri då hos alla som använder det som Gubbdagis?
  Och vi (fd) småbarnsföräldrar som hellre köper en ficklampa än nån usel plastleksak när barnen ska på kalas, vart ska vi vända oss? För mitt uppe i alla vardagsbestyr, inte hinner jag planera i så god tid så att jag hinner beställa nåt på nätet. Och att det hinner fram i tid. Utan att ha förstörts på nån blåsig och regnig plats på vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror knappast att Clas Olsson kommer att lägga ner. Dom gör det dom gör bra, jag gillar butiken. Problemet som jag ser är att de är i en rätt jobbig nisch om/när folk går över helt till nätet. Utvecklingen går snabbt och inom ett par år tror jag leverans samma dag är standard, många erbjuder det redan idag för typ 29kr. Idag är många osäkra på att handla på nätet men inte de under 30, när det blir generationsskifte ändras marknaden.

   Jag har själv aldrig varit med om att få en trasig vara och jag beställer 95% av det jag köper på nätet. De flesta butiker på nätet är extremt smidiga, det krävs bara ett klick och 2 dagar senare finns varan på utlämningsstället. Med klarna är betalningen och säkerheten grym.

   Det här är bara mina tankar :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Hej och tack för era kommentarer.

  Ja det finns många spådomar om butikdödens vara eller icke vara. Här i Sverige finns det ju konkurrenter i form av Jula och Biltema. Men tittar man inne i storstäderna är ju CO relativt ensamna. Sen tror jag alla företag som vill sälja prylar måste anpassa sig till onlinehandeln på ett eller annat sätt. För jag tror knappast att folk kommer att köpa mindre prylar än vad de gjorde för 10 år sedan, det är snarare att man gör det online istället för i en butik över disk. Och detta ser jag knappast som en nackdel för CO, butiker och personal kostar pengar. Vi har Biltema, Jula och CO här i stan, och det är helt klart mest folk i Biltema, därefter CO och sist Jula. Jula går jag främst till om jag behöver något verktyg, där är CO inte så vassa.

  Själv som en Snålgris handlar jag prylar väldigt sällan, men när jag gör det blir det ofta att jag går till affären så ajg får varan direkt. Annars får jag beställa den online till ungefär samma pris, och sen åka till utlämningsstället som ligger i närheten av CO och stå i lång kö, sen åka hem med varan. För mig är det inte alls smidigare att beställa online. Det är ofta när det är specialelektronik jag beställer online, för det är det ingen affär som har...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog det som är CO:s styrka, de har lite av varje och man hittar troligtvis det man behöver om man behöver en skarvkabel eller liknande. Men det kanske också blir deras problem, jag har tex. sett dom sälja högtalare och mobiltelefoner vilket jag knappast tror folk köper på CO?

   När det gäller Att det är omständigt att beställa tror jag har med vana att göra och tyvärr är Clas Olssons E-butik inte den smidigaste. Många av de större aktörerna, även H&M verkar inte vilja använda samma utseende och funktionlitet som massan är vana vid. CO är enligt mig dock mycket bättre här, även om de borde snygga till det lite.

   Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

   Radera
  2. De grejor jag själv köpt under åren på CO är lätträknade

   - Snöslunga (köptes mitt i sommaren med 10% rabatt)
   - Flyttlådor
   - Lite nexagrejor (minus för dåligt sortiment)
   - Stekpanna induktion (extrapris)

   Men jag går förbi vår lokala CO-butik och det är alltid mycket folk där.

   Absolut som du säger, det gäller att man får till smidig e-handel som fungerar som folk är vana vid eller ännu bättre (fri frakt, enkel retur, vettigt gränssnitt på webben och appar och/eller lojalitetsprogram med rabatter på t.ex. förbrukningsvaror. Knepen är många och det gäller att skilja ut sig från mängden, att vila på gamla framgångar med postorder etc är inget de kommer undan med.

   Radera
 4. Det pratas mycket om näthandel och att det håller på att slå ut fysiska affärer osv. Och visst är det smidigt med E-handel om du inte behöver ha grejerna om 30 min. Men samtidigt så tillkommer frakt samt att du får hämta ut det någonstans. Vissa bjuder på frakten och returen men det kan man inte ha på alla produkter och på lågt värde för då äter det upp marginalen.

  Jag tror att de företag som har bra produkter och utbud samt erbjuder fysiska butiker, e-handel, uthämtning i butik etc. kommer överleva men försäljningen kommer fördela sig mellan de olika kanalerna.
  Jag tror också att sämre försäljningssiffror just nu kan bero att vi ser slutet av högkonjunkturen för denna gång.

  Men det är vad jag tror :) Och jag passade på och köpa lite CO för när ska man annars köpa? Jag kunde inte se några katastrofsiffror i rapporten utan tror det är mycket psykologi.

  Jag kan ha helt fel och då får det bli läropengar :)

  Mvh/XO

  SvaraRadera
 5. BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
  (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
  behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig

  SvaraRadera
 6. behöver du ett lån? Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Hej Hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 - 12timmarna nu utan stress eller fördröjning REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag ger vi ut lån på 2% ränta maila oss nu för dina brådskande lån
  Maila oss vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com} whatsapp: +46769618757
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Vi har ett lån till dig
  REMY.INC

  SvaraRadera
 7. vi har jullån för dig och din familj att njuta av denna semester jullån är tillgängligt nu kan du ansöka vilket belopp du vill vi har ett lån för dig
  behöver du ett lån? Skicka ett mejl till remy.credit111@gmail.com
  Hej hur mår du idag ?? Behöver du ett brådskande lån nu de närmaste 6 – 12 timmarna nu utan stress eller dröjsmål REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag. Vi utfärdar lån med 2% ränta, med en snabb tjänst erbjuder vi alla typer av lån, skicka ett mejl nu för dina brådskande lån
  Skicka oss ett e-postmeddelande, vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com}
  vi har ett lån till dig ..

  SvaraRadera
 8. JAG FICK JUST ETT LÅN TILL JUL

  Jag har sett flera kommentarer från personer som redan hade fått ett lån från LAPO M-F så jag bestämde mig för att ansöka baserat på populära rekommendationer och bara för några timmar sedan bekräftade jag ett totalt belopp på 78 500 euro på mitt konto. Detta är verkligen fantastiska nyheter och jag råder alla som behöver ett riktigt lån att ansöka via sin e-post: lapofunding960@gmail.com

  SvaraRadera
 9. Vi erbjuder lån och finansiella tjänster av alla slag. Våra lån mycket från företag till privatlån eller långa eller korta löptider med förmånliga räntor (2%). Vår låneprocess är mycket snabb och pålitlig med garantier. För mer information om våra tjänster, besök oss på vår e-post; { pedrosalvador346@gmail.com } vänligen meddela oss hur mycket lån du behöver och vill ha lånets löptid. Vi hoppas att höra från dig. Du kan skicka ett meddelande till e-postadressen

  SvaraRadera
 10. Behöver du ett akut lån? Vi ger ut privatlån? Företagslån? Bostadslån? Lantbrukslån? Utbildningslån? Debet konsolideringslån? Lastbilslån? Billån? Hotelllån? Refinansiera lån? och fler skollån? Startlån? .Vi erbjuder till 2% ränta! Kontakta oss via: (richardcosmos5@gmail.com)

  låneerbjudande

  SvaraRadera
 11. Hej mina damer och herrar, Är du i behov av ekonomisk hjälp? Jag är Susan Benson. Jag är en långivare och även finansiell konsult.

  Behöver du ett företagslån, privatlån, bolån eller ett lån för att slutföra ditt projekt? Om ditt svar är ja, rekommenderar jag dig att kontakta min firma. Vi tillhandahåller alla typer av lånetjänster inklusive lång- och kortfristiga lån, säkrade och osäkrade lån och många fler. För mer information, skriv till oss via e-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller skicka ett meddelande till mig direkt på WhatsApp via: +447360502110 och få ett svar på ett ögonblick.

  Ett lån från ett pålitligt och kompetent företag är vad du behöver för att nå ditt mål. Vi är ett omfattande finansiellt tjänsteföretag och vi är engagerade i att hjälpa dig att uppfylla alla dina ambitioner. Vi är specialiserade på att tillhandahålla strukturerade ekonomilösningar till privatpersoner och företag på det mest effektiva och snabbaste sättet.

  * Du kan ansöka om ett lån när som helst, var som helst.
  * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
  * Snabb direktfinansiering - Ta emot ditt lån inom 24 timmar efter godkännande.
  * Flexibel ränta på 3%.
  * Höga godkännanden
  * Flexibel återbetalning - Du ska välja återbetalningsdatum, antingen veckovis, månadsvis eller årligen under en varaktighet på 1-30 år.
  * Enkel onlineansökan.
  * Personlig vägledning och expertis.
  * Inga dolda avgifter

  Gå inte miste om en möjlighet på grund av bristande finansiering. Kontakta mitt företag nu, vi kan hjälpa dig med ett lån eftersom vi har hjälpt många individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen

  För mer information om vårt låneerbjudande, vänligen skicka oss din låneförfrågan via
  E-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
  WhatsApp: +447360502110

  Förmedlare/konsulter/mäklare är välkomna att ta med sina kunder och är 100% skyddade. I fullt förtroende kommer vi att arbeta tillsammans för alla inblandade parters fördelar.

  SvaraRadera
 12. Behöver du ett akut lån? Vi ger ut privatlån? Företagslån? Bostadslån? Lantbrukslån? Utbildningslån? Debet konsolideringslån? Lastbilslån? Billån? Hotelllån? Refinansiera lån? och fler skollån? Startlån? .Vi erbjuder till 2% ränta! Kontakta oss via: (dakany.endre@gmail.com)

  låneerbjudande

  Behöver du lån? Maila i så fall: dakany.endre@gmail.com

  SvaraRadera
 13. God dag,
  Behöver du ett lån för att starta ditt företag eller expansionsförslag? ett lån för att betala dina räkningar? Vi erbjuder alla typer av lån här med 2% ränta. kontakta mail: dakany.endre@gmail.com

  SvaraRadera
 14. God dag,

  Behöver du ett lån för att starta ditt företag eller expansionsförslag? ett lån för att betala dina räkningar? Vi erbjuder alla typer av lån här med 2% ränta. kontakta e-post:(richardcosmos5@gmail.com)

  Låneerbjudande.

  SvaraRadera
 15. Hej, Jag heter Claudia Klein, jag är finansansvarig, jag ger lån och andra finansiella tjänster och jag representerar Spotcap Global Financial Services.

  Spotcap Global Financial Services är ett heltäckande och pålitligt låneföretag och vi erbjuder alla typer av finansiella tjänster som; Privatlån, företagslån, bolån och många fler. Om du är i stort behov av några lånetjänster kommer jag att råda dig att kontakta min firma via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett sms på WhatsApp via: +31642117819 | och har ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

  Vi erbjuder både långfristiga och kortfristiga lån, säkrade och osäkrade lån och även du kan låna upp till 15 miljoner euro till en ränta på 3 % årligen med en återbetalningstid på 1 till 30 år. Mitt företag hjälper dig att uppnå en mängd olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

  Jag erkänner det faktum att att få ett legitimt lån alltid har varit ett stort problem För individer som har ekonomiska problem och behöver en lösning på det, har många människor det så svårt att få aktielån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner p.g.a. hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldsättningsgrad, låg kreditpoäng eller andra orsaker

  Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig 24/7 - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver det

  Vi tillhandahåller 24-timmars lånetjänster i världsklass. För frågor/frågor? - Skicka ett e-postmeddelande till | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett sms på WhatsApp via: +31642117819 | & Få svar omedelbart

  Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har ont om pengar, skriv bara till oss så får du ett lån.

  Din ekonomiska frihet är i dina händer!!

  SvaraRadera
 16. Hallå; Är du i behov av ett akut lån? Jag heter Emily's Janssen, jag är låneansvarig och finanskonsult på Novelty Finance. Det har kommit till min kännedom att privatpersoner och företag har så svårt att få lån antingen från banker eller andra finansiella institutioner. Mitt företag (Novelty Finance) är här för att tillhandahålla och hjälpa dig med det lån du behöver

  Oavsett om du vill ge din livsstil ett lyft eller om du har en oväntad utgift att ta itu med, är ett lån från NOVELTY FINANCE det kostnadseffektiva sättet att få det att hända.

  NOVELTY FINANCE är flexibel: du kan låna upp till fem miljoner euro (5 000 000,00 €), med lämpliga återbetalningsperioder från 6 månader till 30 år. Vi erbjuder ett omfattande utbud av privatlån, företagslån, bostadslån och skuldsaneringslån som kan anpassas för att passa dina föränderliga behov och omständigheter till en ränta på 3 %.

  Vad du får:
   Omedelbar tillgång till dina pengar efter godkännande
   Konkurrenskraftiga räntor
   Flexibla återbetalningsvillkor
   Möjligheten att betala av ditt lån snabbare (extra betalningar minskar lånebeloppet)
   Enkelt godkännande om du behöver ytterligare medel
   Din första återbetalning av lånet börjar om sex månader efter godkännandet.

  Hur man ansöker:
  Att ansöka om lån är snabbt och enkelt!
  Företag eller privatpersoner som är intresserade av att ansöka om ett lån hos Novelty Finance och behöver mer information om låneerbjudandet, ska SKICKA ETT E-POST till: noveltyfinances@gmail.com

  Villkor gäller.

  SvaraRadera