söndag 31 december 2017

Sammanfattning mål 2017 och Gott Nytt År

Då börjar det bli dags att summera året som gått på allvar. Idag är det nyårsafton, som ska firas i goda vänners lag med god mat och dryck. Jag har även samlat på mig stora mängder statistik från kassabok, aktieinköp och utdelningar som kommer att sammanställas och presenteras här på bloggen, i detta och några andra inlägg framöver. Ni får se det som Snålgrisarnas nyårskarameller helt enkelt.
Vi börjar med att sammanfatta de mål som var uppställda för 2017.

Sparkvot > 60% genomsnitt (Ok)

Detta är ett viktigt mål för oss Snålgrisar, för det säger hur mycket av den totala inkomsten som går till sparande. Det rekommenderas från s.k. ekonomijournalister och andra att man ska lägga 10% av inkomsterna på sparande. Jag har sammanfattat våra siffror och medelsparkvoten för 2017 blev inte mindre än 72%. Detta får anses vara riktigt bra, och man får nog säga att vi lever upp till våra namn som Snålgrisar. 

Utgifter genomsnitt 17000 kr (Ok)

Att kontrollera sina utgifter är A och O om man vill göra en tidig pension. Vi satte som mål för 2017 att i genomsnitt spendera 17000 kr i månaden på löpande kostnader. Detta visade sig vara svårt att uppfylla, speciellt under semestermånaden och under december med julklappar, ledighet och julfester. Dock kunde vi snåla under andra månader, vilket gjorde att vi fick ett medel för 2017 på 15619 kr. Detta får anses helt okej för en småbarnsfamilj som bor i villa och som inte lever som en supersparade, dvs tar med vattenkokare och egen mat till restaurang eller plockar all sin mat i skogen. Vi lever normalt helt enkelt, utan att köpa en massa skit. Det är inte realistiskt att spara mer än vad vi gör.

Aktiesparande 25000 kr i månaden (Ok)

Vi satte upp som mål att överföra 25000 kr i månaden till Avanza som vi sedan förvaltade efter bästa förmåga, företrädesvis genom att köpa utdelningsaktier och helst när de dippar och är lite billigare. Detta mål har vi uppfyllt utan några större problem, även om det blev tajt när någon av oss var föräldraledig. Ingen av oss har extra föräldraledighetspeng som vissa fackförbund erbjuder utan vi fick nöja oss med standardavtalet med Försäkringskassan som bygger på SGI. Detta med att ha ett fast månadssparande är ett jätteviktigt mål och en nyckel till att spara långsiktigt.

Ha en kassa mellan 50000 och 100000 kr (Ok)

Som ekonomiskt sinnade personer anser vi att det är viktigt att ha en buffert till oförutsedda utgifter. Även om vi lever i ett land av trygghetsknarkande och betalar en av världens högsta skatter och mycket av det offentliga är gratis, så litar vi inte till slumpen utan ser till att ha en ordentlig buffertkassa både som kontanter hemma och som elektroniska pengar på banken. I skrivande stund har vi ca 170 000 kr i likvida medel som vi kan använda när vi vill (även om bankerna gärna vill krångla när man kastar upp en sedelbunt). Vi sparande idogt under året och redan i Mars hamnade vi över 50 000 kr i buffert. Vissa kanske anser att det är överdrivet mycket att ha 170 000 kr på banken, men Anne Wibble ansåg ju att man ska ha en årsinkomst på banken, vilket hon fick mycket skit för. I landet där alla lånar till allt och struntar i att betala tillbaka ser vi oss som positivt avvikande från denna allmänna åsikten om att man inte ska behöva spara sig till något.

Utdelningar > 90 000 kr (Ok)

Jag har redan i ett tidigare inlägg avhandlat detta med utdelningar. Vi hamnade på 110 150 kr totalt i utdelningar för 2017, och kommer antagligen att lägga oss på 135 000 kr som mål för 2018. Resan har bara börjat. Dessa pengar har jag inte fått se röken av utan de har återinvesterats i nya utdelande aktier.

Löneförhöjningar på minst 1000 kr per person (Ok)

Även om det är svårt att göra så mycket åt sin lön mer än att läsa en utbildning eller byta jobb och tjänst tycker vi det är viktigt att man anstränger sig lite för att få upp lönen. Många nyutbildade kommer idag in på rejält högre löner än vad jag gjorde för 15 år sedan. Då gäller det att inte sacka efter. Fru Snålgris började jobba för 2 år sedan på en ganska dålig ingångslön och har ett rejält jobb framför sig för att få upp lönen till vad som kan vara en vettig akademikerlön. Under året hade vi båda löneförhandlingar och Fru Snålgris tog hem segern med en bruttohöjning på 1500 kr, och jag hamnade på andra och sista plats med 1300 kr. 

Vi lyckades uppfylla samtliga mål, vilket får anses som en riktigt bra prestation. Med det sagt kommer vi inte att ligga på latsidan under 2018 utan kommer uppdatera bloggen med nya mål för 2018.

Nu börjar gästerna snart anlända till nyårsfesten som det är Snålgrisarnas tur att anordna i år. Därför kommer detta bli det allra sista inlägget för 2017. Vi vill passa på att tacka alla läsare som skickar mail och som kommenterar för att ni intresserar er för vad som skrivs på denna blogg. Det är alltid lika roligt när man ser att nya kommentarer har trillat in.  Alla kommentarer kommer även fortsättningsvis att besvaras personligt, likaså de mail som kommer. Då återstår det bara att säga

Gott Nytt År!

12 kommentarer:

 1. Gott nytt år! Full fart fram mot 2018! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott Nytt År!

   Tack för kommentaren, ja nu är det full fart med nya sparmål!

   Radera
 2. Gott nytt år på dig Snålgrisen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott Nytt År till dig också Procentpanik! Vi håller tummarna för att det bli ett bra börsår.

   Radera
 3. Snyggt jobbat! Utdelningar på 110.000 kr är respekt. Det är en bra bit mot ekonomisk frihet det.

  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa och tack för kommentar!

   Ja 2016 har gått bra utdelningsmässigt, även om vissa investeringar har gått uselt. Vi får se hur det går 2018, vissa av våra större innehav som Tele2 och Swedbank signalerar ju utdelningssänkningar (vilket i sig är märkligt då de har väldigt stora kassor). Ska bli en spännande rapportperiod.

   Radera
 4. Jag blir blek av dina summor - till dess jag inser att ni är två och att allt måste delas med två för att bli jämförbart. Då känns det lite bättre - men det är fortfarande imponerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Onevikninggirl!

   Tack för din kommentar! Ja vi måste dela det hela med två, men vi jobbar hela tiden tillsammans och då blir det som du skriver enklare då du har två inkomster och vi delar på många räkningar. Även en blind höna kan hitta ett korn sägs det, vi får se hur det går under 2018, och att vi kan uppnå de mål vi nu satt upp (se under fliken Mål 2018)

   Radera
 5. Imponerande statistik :-)

  Hoppas att även 2018 blir ett bra år.

  God fortsättning :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Slimis!
   Ja vi får hoppas att det håller i sig, vissa av innehaven signalerar utdelningssänkningar men vi får hoppas att det är onda tungor som talar. USA-innehaven har gått som skit under 2017, hoppas på comeback för REITs under 2018. Lite bättre fart i laxarna vore inte fel heller.

   God fortsättning :)

   Radera
 6. Vad roligt för er!
  Jag har just påbörjat min resa med utdelningsaktier och har inspirerats av er och några andra flitiga bloggare. Jag körde just igång min egen blogg, har däremot dåligt koll på bloggeriet men det verkar skojigt!
  Fortsatt lycka till och god fortsättning på året 2018.

  SvaraRadera
 7. Hur för du kassabok över era utgifter? Letar en enkel modell att ta efter.

  SvaraRadera