måndag 16 januari 2017

Byta bank: Del 1

Som en naturlig del i att leva snålt gäller det ju att då och då se över sina omkostnader. Och i och med att många sparekonomer och andra ekonomijournalister ständigt uppmanar sina läsare att se över sina bolån och om möjligt byta bank, kan ju inte Herr Snålgris vara sämre. Dumt nog var en stor del av vårat bolån bundet över en treårsperiod, som tack och lov tog slut vid årsskiftet. Det var ett ganska ofördelaktigt avtal i tider med minusränta då avtalad ränta låg på 3,2%, och detta på den största delen av bolånet som var på 1,3 miljoner. Som ni kan förstå kostade detta oss några extra tusenlappar varje månad, till Snålgrisarnas stora förtret.

Jag har sedan länge varit kund hos Handelsbanken, och alltid blivit sjysst behandlad. Deras internettjänster har alltid fungerat bra, och apparna har hållit god kvalitet och uppdaterats relativt ofta med nya funktioner. Inget att klaga där alltså. Dock har man ju som nykläckt snåljåp börjat reagera på några saker som har kostat oss en del pengar, nämligen:

 • Kortavgift på 300 kr/kort = 1200 kr/år
 • Omöjligt att förhandla om att sänka räntor på rörliga delar av bolån
Jag har flera gånger varit inne på kontoret och försökt få till stånd en räntesänkning på de två delar av bolånet som har legat rörligt. Detta har varit utan framgång, bank-kvinnan har istället gett mig broschyrer om att jag ska skaffa deras All-kort, med månadsavgift och bonus på alla köp vi gör. Jo, men hela syftet med Snålgrisarnas nya livsstil är ju att INTE handla så mycket, och när jag räknade på det så var vi tvungen att handla rejält varje månad för att tjäna in tillräckligt med bonus enbart för att täcka månadskostnaden för detta kort. Nej tack alltså. Nästa förslag från bank-kvinnan var att flytta över sparandet från Avanza till Handelsbanken. Gjorde jag det kunde de möjligtvis tänka sig att sänka räntan ett snäpp. Men då Handelsbankens tekniska plattform för att handla aktier och fonder är väldigt underlägsen Avanzas, samt att courtaget är högre så föll detta förslag inte heller det Herr Snålgris i smaken. 

Tydligen är jag inte längre kompatibel med denna banks affärsmodell då jag blivit allergisk mot avgifter av alla de slag. Och det är ju just detta som storbankerna tjänar pengar på, små avgifter här och där, de har verkligen lärt sig att bemästra begreppet "många bäckar små".

En gammaldags bankrånare, numera har de kostym och sitter bakom skrivbord


Fanns inte mycket annat att göra än att tacka för kaffet (som jag inte fick) och vandra vidare och försöka hitta en bank som är lite mera tillmötesgående och som vi faktiskt kan TJÄNA pengar på att vara kund hos. Och där på hörnet skymtade en potentiell kandidat...

Fortsättning följer!

14 kommentarer:

 1. Jag är kund hos Handelsbanken och har deras Allkort gratis. Blir kul att läsa fortsättningen.

  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar.
   Det var intressant att veta! Kanske har de gjort ändringar över tid, eller är utbuden olika hos olika bankkontor.

   Radera
  2. Det var nog 3-4 år sedan jag förhandlade bort den kortkostnaden. Är nog en dålig bankkund med inget kontosparande, minimalt med fonder, inget pensionsspar och ganska hög amortering (0 bostadslån om ca 14 år). Det gick att förhandla bort ändå. Bara på dem... 😁

   Radera
  3. Hmm jag tror det också har att göra med vilken relation man har till bankmannen. Den som jag hade var väl inte den bästa. Sen är det säkert skillnader mellan bankanställda också, hur pass tillmötesgående man vill vara.

   Radera
 2. jag har upplevt precis samma svar gällande räntesänkningar som du med via min föregående bank, SEB och därefter LF. Samma dravel till svar som inte nådde upp till mina förväntningar. Sedan ett par månader tillbaka har jag istället bytt till Avanza PB. Får idagslägte en ränta på 0,79% och behöver inte pruta eller tjata. Enda kravet är att du inte får belåna mer än 50% av bostadens aktuella värde samt att du tillsammans med din samb uppfyller krvaen för att bli PB. Kravet är 3 milj totalt, dvs erat båda sparande samt tjänstepensioner/IPS. Låter mycket men om man räknar in tjänstepension är det faktiskt oväntat många som når upp till detta belopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med och tänker gå över till Avanza PB så snart vi uppfyller kriterierna. Det största problem för oss är belåningsgraden på 50%. Visserligen skulle vi kunna amortera ner oss dit ganska snabbt, men i dagens ränteläge vill jag inte det.

   Mvh Avfart Frihet

   Radera
  2. var samm sak för oss men Avanza var noga med det. Vi var tvugna att amortera ner till 50% för att kunna genomföra flytten av bolånet. Nu är det faktiskt väldigt skönt att slippa storbankerna helt... :)
   Avanza gör inte heller någon värdering utöver en "desktop uppskattning" och förlitar sig inte heller på mäklarbyråernas gratis värderingar. De kräver en oberonde mäklare som du måste betala ur egen ficka. Vi betalade 2000 sek för vår värdering och den ligger sedan till grund för 50% av bolånet. Det var inte förhandlingsbart att låna över det.

   Radera
  3. Intressant! Och tack för informationen! Jag trodde att det kanske skulle gå att förhandla, men det verkar ju svårt. Eftersom vi lyckats förhandla ok ränta från vår sega storbank dröjer det då nog ett tag innan vi flyttar över. Om inte ränteläget ändras alltså, för då kan jag bli intresserad av att amortera.

   Mvh Avfart Frihet

   Radera
  4. Jag tror det är lite olika vilken bankman man får, och hur relationen ser ut i övrigt. De brukar ju önska ett större "engagemang" för att vara tillmötesgående med räntor etc. Så var det i vårat fall i alla fall.

   Radera
 3. När det gäller kort rekommenderar jag att du läser mitt inlägg:

  http://slimis20.blogspot.se/2016/09/basta-kreditkorten-och-tips-pa-ett.html

  även jag allergisk mot bankers avgifter. Jag har aldrig haft ett bolån så kan tyvärr inte rekommendera något när det gäller bolån.

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Smilis! Har precis läst ditt inlägg, väldigt informativt. Håller med om att avgifter är ett gissel för oss som är ekonomiskt lagda, men samtidigt står antagligen alla avgifter för en del av bankernas vinster, som vi får till godo i utdelningarna :) Lite dubbelmoral kanske hehe.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Byt bank! Att förhandla ner räntan ska inte vara några svårigheter! :)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar Frihetsmaskinen. Det är precis det jag tänker göra, har kommit fram till att SHB har blivit alldeles för bekväma med oss som betalat räntor och avgifter utan att klaga. Och nu vill de inte behålla oss som kunder längre uppenbarligen.

   Radera