söndag 15 januari 2017

Månadsbudgeten

När vi påbörjade vår resa mot ekonomisk frihet för något år sedan var en av de första saker jag satte mig ner med var en "Budgettavla". Kanske inte lika snygg som den i Lyxfällan, men med samma kategorier och samma syfte, nämligen att få koll på vart i hela friden pengarna tog vägen.

När arbetet med att dela upp utgifterna i kategorier var slutfört blev det genast mycket enklare att börja plocka bort allt onödigt, dvs. sådant som vi egentligen inte hade någon nytta av eller fann någon glädje med. En hel del prenumerationer och andra överflödigheter återfanns här, bl.a. ett fett kanalpaket till Tv:n som vi ändå inte hade tid att kolla på.

Efter att jag och Fru Snålgris hade enats om vad vi ville lägga pengar på, fastställdes den nya månadsbudgeten enligt följande fördelning:

Hushållsbudget 2017
Vi valde att inte räkna med aktieutdelningar under inkomst, utan här är endast nettoinkomsterna från respektive arbete samt barnbidraget. Under Bostad finns även amortering på bolånet med 2500 kr.  I övrigt inget speciellt tycker jag för en barnfamilj med bil och villa. Sparandet innefattar Avanza 25000 kr och resten buffertsparande. Bufferten kan sedan användas till t.ex. ny kyl och frys, ny tv, resa etc. Eftersom vi sällan köper dylika dyra produkter och endast när de vi har går sönder kan en stor del av buffertsparandet användas till resor, en post som vi inte vill snåla med, utan unnar (tveksamt ord i en blogg som handlar om sparande) oss en rejäl resa varje år. Det finns ju de som går in för detta med sparande till absurdum, men sådana är inte Familjen Snålgris. Vi skär bort allt som vi inte ser någon nytta eller glädje med och spenderar pengar på sådant som stärker oss och ökar livskvaliteten, t.ex. att resa och se världen.

Mat köps in med fördel på extrapris och under kampanjer (t.ex.  brukar Citygross ha 10% rabatt under lönehelgen) men vi köper aldrig chips, läsk, godis och nästan aldrig halvfabrikat utan 95% av all mat vi äter lagas från grunden. Fattas bara när Fru Snålgris har ett förflutet som gourmetkock. Jag kan lova, halvfabrikat är DYRA. Lunch inmundigas givetvis från matlåda då vi alltid ser till att laga lite extra middag.

Återstår nu att se om denna budgeten håller för 2017. En prishöjning har dessvärre redan skett, Bredband2 valde till mitt förtret att höja från 299 kr/månad till 329 kr/månad bara två månader efter att vi hade bytt till dem. Får väl se vilka fler obehagliga överraskningar som väntar...

Hur resonerar du kring vägen mot ekonomisk frihet och vad man bör "unna" sig på vägen dit?

7 kommentarer:

 1. Grymt (!) intressant blogg att följa. Vi har ett liknande tänk kring livet i vår familj. Spara in på onödiga kostnader, men ändå leva gott och dit räknar vi semester.

  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vardagsekonomen! Ja när jag satte mig ner och räknade efter fanns det mycket vi kunde spara på. Man kan ju inte mer än att äta sig mätt, och många utgifter var onödig s.k. "lyx". Går hellre i pension 10 år tidigare än köper ny bil var tredje år, om man säger så.

   Radera
  2. HUR kan man ha ett såå lågt mat Konto? Finns inte en chans om man vill ha dels kvalite dels frukt/grönsaker

   Radera
  3. Hej Unknown!

   Jodå jag kan lova att det går. Det som hamnar under matkontot är allt som vi handlar i någon av mataffärerna, så det kan slinka med någon servettförpackning också. Och så räknas välling, smoothies (nej vi gör inte sånt själv) etc till Lilla Snålgris med. Planerar inköp när det är 10%, är pluskund hos alla stora mataffärer så vi handlar där det för tillfället är billigast (10% på 500 kr är ju en femtiolapp sparat). Jag ska skriva ett separat bloggupplägg om hur vårat matinköp går till. Tack för din kommentar!

   Radera
 2. Blir imponerad om ni håller matbudgeten.
  Vi är 2 vuxna och ett barn på 6 månader.
  Våran matbudget ligger på 6000 kr.
  Men då ingår allt till den lilla som tex blöjor.
  Vi har har kört matbudgeten på 6000 kr i ett år nu.
  Och vissa månader blir väldigt tuffa.
  Som vid jul och nyår.

  SvaraRadera
 3. Blir imponerad om ni håller matbudgeten.
  Vi är 2 vuxna och ett barn på 6 månader.
  Våran matbudget ligger på 6000 kr.
  Men då ingår allt till den lilla som tex blöjor.
  Vi har har kört matbudgeten på 6000 kr i ett år nu.
  Och vissa månader blir väldigt tuffa.
  Som vid jul och nyår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för din kommentar! Jo, visst blir det lite mer till den lille med blöjor och välling och det fanns vissa månader då budgeten sprack. Dock kan man spara pengar även här genom att samla kuponger, köpa budgetmärken och passa på när affärer har kampanjpriser. Nu när Lilla Snålgris är 2 år går det åt mindre blöjor och välling och gröt, så det är näst intill försumbart, nån hundring i månaden.

   Radera