söndag 29 januari 2017

Utgiftsrapport Januari 2017För att leva här i livet räcker det dessvärre inte med luft och regnvatten, det behövs mat, el, vatten, kläder och annat smått och gott. Vi har som bekant en ganska tajt budget, och det är bara att konstatera att vi inte lyckades hålla den för Januari månad. Summerat hamnade vi 1% över budget enligt nedan fördelning där siffrorna inom parentes är budget:

Mat: 4609 kr (4000 kr)
Kläder: 558 kr (500 kr)
Bostad: 4308 kr (4735 kr)
Övrigt: 4074 kr (3820 kr)
Transport: 1153 kr (1459 kr)

Vad var det då som hände? Ja att ligga 1% över budget får väl anses marginellt och inte ha så stor betydelse, men det är dock värt att notera att Herr Snålgris tog tillfället i akt att köpa nya handskar, då de befintliga var ca 7 år gamla och började spricka i sömmarna. Dock var de väldigt dyra när de köptes in och det har verkligen betalat sig, bättre handskar har jag aldrig haft. De nya kostade 420 kr och kunde lyckligtvis köpas med 30% rabatt då den lokala handskaffären slog igen och det var total utförsäljning. Förhoppningsvis kommer dessa att hålla minst lika bra som sina efterträdare som slutade sina dagar i braskaminen för att ge oss lite extra värme, då Snålgrisarna är väldigt frusna av sig under vinterhalvåret.

Dessutom kom det några klumpinköp som att fylla på husapoteket med värktabletter, nässpray, magmedicin etc. som har gått åt under vintern för att hålla oss på benen. Det känns som om varje månad kommer det alltid någon oväntad utgift och knackar på dörren, det är ytterst få månader som har passerat utan något oväntat inköp. Vi fick även en bredbandsräkning på 857 kr som gäller 3 månader. Detta är det billigaste abonnemanget för 100/100 som finns i vårat område, och de skickar räkning kvartalsvis. Elräkningen hamnade på 1800 kr vilket är ganska normalt under månaderna med mycket minusgrader. Under sommaren halveras den.

De största anledningen till att kostnaden för mat hamnade över budget var att Herr Snålgris var iväg på affärsresa några dagar. Företaget betalar ett traktamente, men dessvärre täcker det inte lunch och middag, och när man reser med kollegor fungerar det inte att käka nudlar i handfatet på hotellrummet, utan då får man vackert betala vad det kostar för att vara social. Gissar att det lilla äventyret kostade ungefär 500 kr som fick betalas ur egen ficka. Vi har även på jobbet haft besök av kunder och då krävs det mer eller mindre att man går ut och lunchar med dem, givetvis får detta också betalas ur egen ficka. Så några extra hundralappar gick åt till ovanligt många jobbluncher denna månaden.

Hur brukar DU göra när en situation på jobbet kräver att du spenderar pengar på mat som du kanske egentligen inte har lust med, afterwork t.ex.?

8 kommentarer:

 1. Svårt det där. Brukar resonera så här. Vill "jobbet" ha med den underhållning som jag står för! ☺ Så får dom betala för det. Vilket inte brukar tas emot speciellt bra. Men då stannar jag gärna hemma och spar pengarna! ☺

  SvaraRadera
 2. Hmm. Klurigt det här. After work är ju enkelt. Det är ett rent nöje och går att avböja. Dock bra för sammanhållningen med kollegorna.

  Affärsresor svårare. Dock brukar mina arbets/ uppdragsgivare stå för maten då det är representation. Du får helt enkelt åka till länder med högre traktamente 😁

  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, affärsresor går ju inte att välja bort. Men allt annat efter arbetstid som man "förväntas" vara med på går bort! Tid är ju också pengar! ☺

   Radera
  2. Andra tider nu antar jag, även om vi äter lunch i våra kunders egen matsal får vi betala lunchen själva.

   Radera
 3. Tack för era kommentarer. Jag vet inte om det framgått riktigt tydligt i bloggen, men jag jobbar som konsult, anställd hos ett företag som lever på att sälja systemimplementationer och support av vissa sorters standardsystem. Då man jobbar hos kund är det också hos kunder som det sker after work och diverse andra aktiviteter. Har tagit upp detta med chefen att jag vill kalla after works med kund för representation och ha ersättning för det då det ser dåligt ut om jag inte är med, men chefen resonerar som att "du ska ju ändå äta". Har tidigare jobbat som fast anställd på ett större företag, och då tyckte jag det var en helt annan situation, då "representerade" jag endast mig själv, och kunde utan att någon grymtade stanna hemma på after works och firmafester...

  SvaraRadera
 4. Jobbar själv också som konsult och förstår ditt dilemma. Om du är med på aktivitet hos kund så har ju din chef två val: antingen är det jobb och du har betalt per timme eller är det inte jobb och du väljer vad du vill göra. Han kan inte räkna med att kunden betalar för att du är där utan får se det som kundvård.

  SvaraRadera
 5. Mycket bra fråga Snålgrisen.

  Oftast brukar jag följa med när det ska ut och ätas, men inte alltid. Nu har jag tagit steget i år att försöka säga nej när sådana erbjudanden kommer upp på tapeten.

  Fortsatt trevlig måndag på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kronantillmiljonen!

   Det är svårt att smita undan när man är ute hos kund, och det är trevligt att umgås med kunderna privat också, men jag kan ju tycka att lunch borde ingå i alla fall när man är på tjänsteresa. Till vis del gör den ju det genom traktamentet, men det är så oerhört snålt tilltaget att det inte räcker i t.ex. Stockholm där vi ibland betalar 120 kr för en lunch.

   Radera