söndag 15 januari 2017

Veckorapport v2

Veckan som gick är äntligen slut. Pust! Det var den första jobbveckan då Herr Snålgris hade två veckors välbehövlig semes... nåja, föräldraledigt. Förskolan var stängd och vi passade då på att ha Lilla Snålgris hemma. Att ta hand om barn i tvåårsåldern är långt ifrån enkelt eller avkopplande, men som alla föräldrar kan intyga så får man väldigt mycket tillbaka, trots att det stundtals kan vara väldigt påfrestande att hela tiden "finnas till" från tidig morgon till sen kväll. För till skillnad från mig som utan problem kan gå och lägga sig halv 8 under vinterhalvåret, verkar den lille göra det motsatta. I höstas somnade hon utan problem vid 20-tiden på kvällen, men nu får vi vara glada om hon somnar till 21.30.Jobbet drog som sagt igång förra veckan, och det var skönt att komma igång igen, att gå hemma under vintern är definitivt inte lika uppskattat som att vara ledig under Sveriges varma månader. Det har dessutom varit ganska kallt även här i Södern. Jag har försökt att vara ute med den lille så mycket det bara går, vi har besökt ett lekland, hälsat på släktingar och kompisar och så ett besök i badlandet. Ett och annat besök till pulkabacken har det blivit när det har funnits snö. Men en sak kan jag konstatera, och det är att ska jag vara ledig från jobbet så är klimatet en avgörande faktor om ledigheten verkligen ska uppskattas. Det går liksom inte att jämföra ledighet på sommaren och ledighet på vintern.

Utgiftsmässigt har det varit helt okej, Januari ska ju anses vara en "snålmånad", men detta märks inte på ställen som IKEA och Mediamarkt då det istället känns som lönehelg. Herr Snålgris besökte dessa två ställen och kom ut med värmeljus för 19 kr från IKEA samt en ny utbytesdammsugare (fick en splitter ny trots att 1,5 år hade gått sen inköp) från Mediamarkt. Ibland lönar det sig att vara lite gnällig. I skrivande stund har 27% av månadsbudgeten förbrukats. 

En annan fördel med att börja jobba är att börsen också börjar jobba. Det mesta har ju stått still under alla dessa förbenade helgdagar, men nu är det full fart igen, och det har märkts på utdelningarna. Under vecka 1 och 2 fick vi in inte mindre än 4859 kr från Balder, Heimstaden, Klövern och Boston Pizza. Detta är mer eller mindre alla utdelningar som vi förväntar oss under Januari. Nu börjar det dessutom närma sig rapportdags, och det ska bli intressant att se vad som händer för utdelningarna i t.ex. Betsson och Nordea. Jag köpte en del Betsson efter Brexit när aktien hade fallit en del och hittills har det lönat sig värdemässigt då den aktien i nuläget ligger +26,5% med en förväntad direktavkastning på 6.6%. Denna aktie hör till mina s.k. chansaktier, då spelbranschen inte är något jag är speciellt insatt i, men har insett att svenska folket älskar att spela. 

Just det, inte att förglömma, vecka 2 var ju dessutom den vecka då denna blogg föddes. Efter stor tveksamhet kring om det skulle gå att fylla Internet med ytterligare en aktie/sparblogg fattades beslutet och Snålgrisens ekonomiblogg såg dagens ljus. Det finns en historia kring varför den heter som den gör, men det är som man säger, en annan historia.   

Har du några chansaktier, eller är det utdelningsaristokrater för hela slanten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar