söndag 22 januari 2017

Snålgrisarnas matbudget


Jag har fått några kommentarer på att Snålgrisarnas månadsbudget på 4000 kr för mat verkar onaturligt låg. Nä, det är den inte alls tycker vi, nöff nöff. Dock tror jag det kan vara värt att förklara lite hur vi tänker kring detta med mat och hur det är möjligt att både äta mat med bra råvaror, och hålla nere kostnaden.Först har vi detta med olika mataffärer. Herr och Fru Snålgris är medlemmar hos ICA, Willys och CityGross. Detta innebär att det lite då och då dimper ner brev som innehåller en magisk biljett som ger oss 10 % rabatt på ett köp. Vi kan även utnyttja andra medlemsrabatter t.ex. hos ICA som har veckans scanningvara, eller Willys+-pris för vissa utvalda produkter hos Willys. Vi planerar våra inköp på sånt sätt att vi under veckan spanar in de olika medlemsbladen (finns online) för att se vad det är rabatt på under veckan. Har vi någon 10%-kupong ser vi ofta till att samla så många inköp som möjligt hos den affären och även köpa på oss lite extra av förbrukningsvaror som kan sparas hur länge som helst.

Denna vecka hade vi fått 10% scanningrabatt hos ICA, MEN det var även kundkortspris på blandfärs hos CityGross för  39 kr/kg. Netto hade också denna vecka rabatt på matolja, 10 kr/liter. Således blev det ett besök hos tre olika mataffärer, där bulkinköpet gjordes hos ICA. Var detta då jobbigt? Som ni vet är Snålgrisarna ganska lata av sig, men då dessa mataffärer ligger inom en km från varandra gick det utmärkt att promenera mellan affärerna då vädret var strålande.

Men när maten är inhandlad då? Hur gör Snålgrisarna för att omvandla produkterna till nyttig föda? Jag tänkte ta ett exempel på vad vi förtärde idag, en osedvanligt tråkig söndag. Detta kan nog ge dig som läsare en idé om hur vi tänker kring mat och matinköp och hur kostnaderna hamnar där de gör:

Frukost:
Grisarnas dag börjar med en rejäl frukost

Kaffe: två koppar (fick 3 paket kaffe i julklapp, kostnad 0 kr)
Bröd: två skivor Lingongrova (köpte och frös in 5 paket när CityGross hade rabatt 15 kr styck)
Pålägg: Smör (25 kr paket Bregott, Gurka (2 st/15 kr på CityGross denna vecka), Leverpastej (10 kr/st för Pastejkökets gräddpastej på CityGross)
Kokt ägg: 2 st (ICA hade förra veckan erbjudande om att köpa ägg för 0,68 kr/st om man handlade för över 150 kr)
Vatten: 2 glas (kostnad försumbar, dock dricker vi inte regnvatten)

Lunch:
Det blev broccolisoppa med scones till lunch för hela familjen

1 st broccoli (2 st för 15 kr på CityGross förra veckan)
1 st potatis (kostnad 5 kr/kilo på Netto)
1 buljongtärning (vet inte vad denna kostade, någon krona kanske)
4 dl vatten (näst intill gratis)
2 dl grädde (CityGross favorit 15 kr för 0,5 liter)
Salt och vitpeppar (kostnad försumbar, köper storpack)
1 st stekt hackad lök (ICA Basic lök, köpte billigt 1 kg minns ej kostnad men inte så många kronor)
Mixat till en härlig slät soppa som får koka upp med grädden och i med några broccolikvistar till slut.

Hembakade scones som Fru Snålgris bakat. Mjölet vet jag köptes för 5 kr /kg när Netto hade rea. Övriga ingredienser försumbara, kanske någon krona per scones


Middag:
Det blev stekt lax i tomatsås med creme fresh och ungsbakade klyftpotatis till middag.

1/3 hel lax (köpt på CityGross för 110 kr/kg skivad i 3 delar).
6 stora potatisar klyftade och bakade i ugnen med 1 dl matolja (köptes 10 kr/liter för oljan och 5 kr/kg för potatisen)
1 tomat från något sydeuropeiskt land. (Kostnad någon kr, köpte på Netto för 18 kr/kg.)
1 dl tomatpuré (Köpte två tuber för 15 kr på ICA för någon månad sen.)
Salt och peppar (kostnad försumbar)
En klick Creme Fresh (köptes på CityGross 2,5 dl för 10 kr)

Två matlådor blev det dessutom utav detta med en laxbit och 10 st klyftpotatisar i varje låda samt lite tomatsås. Kostnad på restaurang ca 85 kr/st vilket jag räknar med att spara in på.


Eftermiddagsfika:
Som en riktig gris får man ju unna sig lite fika och ett bra tv-program på svtplay en tråkig söndagseftermiddag.

Budapestbakelse för 3 personer ( inköpt på ICA för 30 kr då det var nedsatt pris 50% för att den närmade sig utgånget datum).
En kopp kaffe (0 kr)


Nu orkar jag inte räkna igenom vad allt detta hamnar på men jag kan lova att det är svårt att hitta liknande mat för de kostnader som vi kan laga den för. Det handlar bara om att planera sina inköp, köpa när det är billigt, utnyttja de kuponger som finns och att vara lite snitsig i köket. Som tur väl är har Fru Snålgris ett förflutet som kock och är betydligt duktigare på att hitta på olika maträtter än vad jag någonsin hade klarat av. Dock är det inga svåra recept vi gör, då det finns mycket annat här i livet som pockar på Herr och Fru Snålgris uppmärksamhet, Lilla Snålgris till exempel samt att planera nästa veckas aktieinköp. Dock hoppas jag nu att denna redogörelse ökar våra trogna läsares förståelse för hur vi kan ha den matbudget vi har och ändå påstå oss äta nyttig god mat utan halvfabrikat. Kanske kan även detta inlägg inspirera till ett och annat kreativt tillslag i matbutiken eller i köket runt om i bloggosfären.

Har du några spartips när det gäller mat?

3 kommentarer:

 1. Kul inlägg. Bra mat till bra pris. Vi tänker liknande.

  När jag handlar börjar jag alltid med att kolla i disken med varor med kort datum. Handlar då mat som går att frysa tex korv, pålägg eller liknande men oxå ost. Ost blir inte dåligt och kan förvaras i kyl länge. Skulle den blivit möglig så är det bara att hyvla bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är kul att vittja "nedsattprislådorna" man vet aldrig vad man hittar för fynd. Ofta riktigt fint nötkött som är prisvärt med 50% rabatt, t.ex. biff från USA el Uruguay. Handlar allt som går färskt, undviker frysta produkter så långt det går, fuskar väl med t.ex. pytt i panna som är perfekt att värma upp när det ska gå undan. En wok är oumbärlig om man vill få ner matkostnader, gott blir det också. Känns dom det blir en del 2 av detta med mat...

   Radera
 2. Det absolut viktigaste för att hålla nere matkostnaderna är att aldrig slänga mat. Det slängs otroligt stora mängder mat i Sverige. Hellre betala lite mer än att förköpa sig, kvalité före kvantitet.

  SvaraRadera